Kinkun säilytys ja paisto – tällä ohjeella paistat mahtavan joulukinkun ja varmistat, että kinkkusi säilyy parhaalla mahdollisella tavalla paistoon asti. On tärkeää, että toimit jo ostopäivänä.
Paras paikka kinkun säilyttämiseen on mahdollisimman kylmä, kuten parveke (laseja auki) tai paikka, missä on suora yhteys ulkoilmaan. Myös jääkaappi, jossa on alle +6 astetta, käy. Kaapissa ei saa olla liian ahdasta, jotta kaappi pysyy kylmänä ja siellä on riittävä ilmankierto.
Jos olet ostanut vakumoidun joulukinkun, tarkista ensin, että vakuumi on ehyt eikä siinä näy ilmakuplia. Jos vakuumissa on ilmaa, avaa se ja laita kinkku astiaan tai säkkiin, ja kaada kinkun päälle niin paljon mietoa suolavettä (ohje alla), että kinkku peittyy kokonaan. Säilytä kinkku yllä kuvatun mukaisesti mahdollisimman kylmässä.
Käytä suolaveden tekemiseen tavallista hienoa suolaa – älä käytä Pansuolaa, sillä se ei säilytä. Huuhdo ensin kinkku nopeasti kylmän veden alla ja tee sitten suolaliuos.
Liuota suola kokonaan veteen ja tee suolaliuosta riittävästi, että saat kinkun kokonaan peittymään. Liuos on hyvin mieto, eikä suolaa kinkkua yhtään lisää.
Suhteet suolaveden tekemiseen:
Perinteinen luullinen kinkku: 1,4 dl hienoa suolaa per 3 litraa kylmää vettä.
Luuton kinkku verkossa ja luuton kinkku potkalla verkossa: 1 dl hienoa suolaa per 3 litraa kylmää vettä.
Laita kinkku suolaliuoksella peitettynä mahdollisimman kylmään odottamaan paistoa. Liuoksen peitossa kinkun pinta säilyy tuoreena kylmässä säilytettynä paistoon saakka.
Tarkista kinkun pinta paistoa edeltävänä päivänä. Jos liha on kohmeessa tai pinnalta hieman jäätynyt, ota se pois vakuumista/säilytysliuoksesta ja nosta huoneenlämpöön n. 8-12 tuntia ennen paistoa koosta & kohmetuksesta riippuen.
Muutoin riittää, että kinkku otetaan huoneenlämpöön n. 5-8 tuntia ennen paistoa.
Huuhdo kinkku nopeasti ja kuivaa pinta. Laita paistomittari jo valmiiksi kinkun paksuimpaan kohtaan varoen ettei kärki osu luuhun. Sopiva kinkun sisälämpötila ennen paistoa on 10-12 astetta.
Aseta kinkku nahkapuoli ylöspäin ritilälle ilman paistopussia/foliota ja alle uunipelti, jossa 1/2 l vettä.
Paista 100-125 asteessa, ei kiertoilmassa, kunnes lihamittarissa on 78-80 astetta. Käytä aina paistomittaria. Aika per kilo -laskelma ei takaa hyvää lopputulosta.
Paistoaikaan vaikuttavat koko, rasvapitoisuus ja onko kinkku luuton vai luullinen.
Jos haluat nahan säilyvän rapeana, anna kinkun levähtää ilman käärettä. Irrota verkko vasta, kun kinkku on jäähtynyt ainakin tunnin, jotta lihaa ei repeä mukaan.
Parhaat ohuet viipaleet saa täysin jäähtyneestä lihasta. Kinkku säilyy pidempään, kun tarjolle leikataan sopiva määrä ja loppu pidetään kylmässä.
Jos kuorrutat kinkun, anna sen ensin hieman jäähtyä. Irrota nahka, kun kinkku on vielä lämmin. sivele kinkun pinta sinapilla ja korppujauhoilla. Ruskista kauniin väriseksi 250 asteisessa uunissa.
Kun haluat varmistaa, että joulupöydässäsi on mahtava kinkku, tilaa tuoresuolattu sekä lisäaineeton joulukinkkusi ennakkoon Böffistä. Otamme tilauksia vastaan 15.12.2023 asti. Katso Böffin aukioloajat