Salvia-sitruuna-maksa – eli Fegato al limone e Salvia -reseptillä valmistat karitsan tai naudan maksasta herkkuja italialaiseen tyyliin. Kerro lihamestarillesi kuinka monelle haluat herkkua valmistaa ja hän kertoo kuinka paljon maksaa tarvitset.
Salvia-sitruuna-maksa -ohjeen juju on Välimeren alueelta alunperin kotoisin oleva salvia. Yrttinä se on mitä mainioin liharuokien ja erityisesti lampaan lihan maustaja, sillä se korostaa lihan omaa makua.
Jauhota maksaviipaleet. Silppua salvia, murskaa valkosipuli ja raasta sitruunan kuori.
Kuumenna voi kuohuvaksi, mutta älä anna sen ruskistua.
Ripottele pannulle silputtu salvia, murskattu valkosipuli ja sitruunankuori.
Lisää jauhotetut maksaviipaleet pannulle ja paista 2–3 minuuttia per puoli.
Kaada kunnon loraus valkoviiniä pannuun laitoja myöten ja ravista pannua.
Anna kiehahtaa hieman ja tarjoile heti.
Tiesitkö tämän salviasta? Salvia on Välimereltä lähtöisin oleva pensaana kasvava maustekasvi, ja kuuluu samaan sukuun mintun kanssa. Salvialla on pitkä historia lääkekasvina ja ainesosana monissa ’rohdosjuomissa’. Erityisen hyvin salvia sopii maustamaan maksaa tai vaikkapa veriruokia, mutta myös lampaan lihaa sekä riistaa. Myös possulle salvia antaa kivaa makua, sillä salvia korostaa lihan omaa makua sekä peittää rasvan makua.
Tarjoile vaikkapa Hannun perunamuusin kanssa. Ohjeen löydät Peurapata-reseptisivulta.